marți, 7 aprilie 2009

Alunitele

Oricine dintre noi are macar o alunita pe corp, fie pe abdomen, fie pe spate, pe fata, pe brate. Unele sînt chiar sic, dar majoritatea ne jeneaza, sînt deranjante. Ar trebui sa fim constienti de pericolele pe care le reprezinta acestea si sa nu le neglijam.
Cand devin periculoase alunitele
Alunitele, numite si melanocite, au forma unor pete mici cu forma neregulata, de culoare galbena, cafenie bruna, neagra sau albastruie. Spre deosebire de pistrui sau pete, acestea nu îsi schimba culoarea si nu se estompeaza. Majoritatea alunitelor sunt inofensive, însa, în anumite cazuri, pot deveni cancerigene.

Daca apar noi alunite, se maresc, îsi modifica forme sau apar mîncarimi în jurul lor, este semn al melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele. Dermatologii spun ca o suta de alunite sînt prea multe pentru o persoana. Ele apar în primii 30 de ani de viata, rar pot aparea dupa vîrsta de 40 de ani, iar la 50-60 de ani numarul lor scade.

Cancerul de piele produs de alunite poate fi depistat printr-un examen la dermatolog, cu ajutorul unui dermatoscop, care depisteaza ceea ce medicul nu poate vedea cu ochiul liber. Deoarece cancerul de piele se raspîndeste foarte repede, extirparea alunitelor ce prezinta riscuri trebuie sa se faca imediat. Nu exista nici un risc daca interventia chirurgicala este executata corect. O alunita normala are de obicei forma regulata, o marime de 6 mm, maxim, în diametru si o culoarea de maro-închis.

Alunitele maligne sînt în primul rînd asimetrice, cu marginile neregulate, sînt împartite neregulat pe corp, au o culoare neobisnuita, fie exagerat de negre, albe sau rosii, sau au mai multe culori împartite neregulat pe suprafata. Supuse unui risc major sînt si alunitele a caror culoare se schimba în timp.

***Evitati deci: zgîrierea, înteparea sau ruperea alunitelor; expunerea exagerata la soare; daca aveti fire de par în alunite, nu le smulgeti, ci taiati-le cît mai scurt cu o forfecuta. Si nu uitati: o vizita anuala la dermatolog va ajuta sa depistati la timp riscul de melanom.

0 Comments:

Post a Comment