joi, 9 aprilie 2009


Marturii ale civilizatiei egiptene, chineze sau indiene arata ca inca din cele mai vechi timpuri inteleptii au descoperit efectele benefice ale plantelor in vindecarea diverselor boli, in crearea si pastrearea unei stari de bine zi de zi. Ei administrau intern sau extern diverse amestecuri, care si astazi sunt folosite ca inspiratie de cercetatorii moderni din domeniul farmaceutic si cosmetic, sau ardeau plantele pentru a obtine un fum aromatic care sporea puterea de concentrare in diverse ritualuri. Mai tarziu s-au dezvoltat cunostintele despre plante si s-a nascut fitoterapia din care face parte si aromaterapia, arta de a obtine sanatate fizica si echilibru psihic cu ajutorul uleiurilor esentiale, uleiurilor aromatice sau esentelor naturale concentrate obtinute din plante.
Aceste uleiuri patrund in organism pentru a-si oferi minunatele efecte prin inhalarea vaporilor o data cu aerul sau absorbite prin piele. Evident ca fiecare aroma provenind de la o anume planta are efectele ei, pe care daca le cunosti le poti utiliza cum nu se poate mai usor. Sunt arome care te relaxeaza cum este portocala, sunt arome care au efecte uimitoare asupra pielii cum este cazul celor de levantica sau angelica pe care le poti cauta chiar si in produsele cosmetice, dar sunt si arome care te ajuta sa scapi de dureri de cap, de probleme respiratorii sau chiar de dureri de stomac.
Dupa o zi obositoare iti doresti insa adesea o metoda de tonifiere rapida care sa te faca sa vezi lumea cu alti ochi. Pentru astfel de efecte poti alege uleiurile volatile de busuioc, de pin, de menta, de coriandru, sau de fenicul. Daca nu stiai ca aceste plante pot sa te ajute si astfel, incearca sa le utilizezi la bai aromatice sau la o lampa de aromaterapie.
*O baie aromatica cu efect de tonifiere poti obtine punand in cada 20-30 de picaturi de ulei volatil, care va forma o pelicula fina deasupra apei. Aceasta va adera la pielea ta cand te vei cufunda in aceasta adevarata sursa de stare de bine. Dupa 20 de minute infasoara-te intr-un halat de baie pufos si savureaza momentele in care corpul tau isi revine parca la viata.

*Daca nu poti face o baie rasfata-te cu vaporii uleiului aromat ales, pe care il poti pune intr-o lampa de aromaterapie. In cateva minute atmosfera din camera in care esti se va lumina parca si tu vei simti usor cum iti recapeti prospetimea dorita.

Alege insa cu mare atentie uleiurile sau cosmeticele pe baza de extracte din plante, ca sa nu nimeresti parfumuri artificiale care nu vor avea efectele dorite putand chiar sa-ti dea dureri de cap in loc de stare de bine.

0 Comments:

Post a Comment