joi, 9 aprilie 2009

Varicele


La cei care stau prea mult in picioare, pot aparea varicele (dilatarea excesiva si permanenta a unor vene). Ele nu au numai consecinte de ordin estetic, ci reprezinta o afectiune cu caracter evolutiv, care trebuie tratata de la primele semne.

*Varicele afecteaza, in majoritate, 55% dintre femei si 45% dintre barbati, la varste cuprinse intre 20-40 de ani.
*Varicele apar in special la temperamentele sanguine, nervoase, limfatice. Deseori sunt ereditare (95%). Obezitatea agraveaza boala varicoasa.
In scop preventiv se vor exclude alimentele bogate in grasimi, vanatul, conservele, condimentele, fainoasele, precum si alimentele cu un continut mare de apa; lichidele ingerate nu trebuie sa depaseasca 1 litru pe zi.
*Se recomada reducerea masiva a sarii sau chiar inlocuirea ei cu sare dietetica. Se vor evita dulciurile si alti hidrati de carbon. Deoarece surmenajul si sedentarismul contribue la producerea de toxine nocive, este indicata o viata echilibrata si parcurgerea zilnica pe jos a cel putin 2 km.
Sportul constitue un mijloc excelent de prevenire si de tratament pentru varice. Se va insista asupra exercitilor in care bratele si picioarele sunt ridicate (de ex. : culcate pe spate, cu picioarele ridicate, facem miscari similare celor de pe bicicleta, sau "exercitiul arbore" in care corpul, cu picioarele ridicate, se sprijina pe cap si coate, ceea ce permite golirea venelor de sange stagnat).
Sunt de asemenea foarte indicate exercitiile respiratorii si abdominale.
Se va evita masajul framantat, frictionat, indicat fiind un masaj usor, mangaietor, de la calcaie spre genunchi.

In timpul somnului, picioarele vor fi asezate pe o perna, la o inaltime superioara capului.

Cioarapii speciali se vor purta numai in timpul zilei si se vor imbraca in pozitie culcata.

Prezentarea la medic este obligatorie, el va indica tratamentul, iar in cazurile rebele se va recurge la interventie chirurgicala.
Ca orice afectiune patologica ea trebuie depistata din timp deoarece in caz contrar se va ajunge la interventie chirurgicala. Neingrijirea acestei afectiuni poate duce la formarea unui ulcer varicos cronic, greu de vindecat si care poate constitui o adevarata invaliditate.

Recomandate sunt si curele balneare care amelioreaza nu numai starea picioarelor dar si starea generala a bolnavului. Se va evia tot ce comprima, strange sau incetineste circulatia sanguina, ca spre exemplu jartierele, ciorapii prea stramti, sosetele cu elastic etc.
Daca va petreceti vacanta pe malul marii, evitati sa stati imobila la soare; dimpotriva faceti plimbari lungi in apa fara ca aceasta sa treaca de genunchi. Masajul pe care il fac valurile si apa rece cu efectul ei vasoconstrictor sunt excelente pentru picioare.

0 Comments:

Post a Comment