joi, 9 aprilie 2009

Pistruii


Pistruii (Efelidele)
Nu reprezinta o boala sau simptomul unei boli, constitue insa o problema pentru cei care ii au; sunt un semn al tineretii caci se raresc spre varsta de 40 de ani si sunt aproape absenti la batrani.
Prezenta pistruilor are un caracter familial si ereditar, ei datorandu-se unor tulburari congenitale.

Apar in general de la varsta de 5 ani la copii si adolescentii blonzi si roscati, mai rar la persoanele brunete; por aparea uneori si la persoanele anemice, limfatice.
Se localizeaza pe regiunile descoperite: frunte, pometi, nas, mai rar pe gat, antebrate,umeri, iar uneori dupa varsta de 50 ani pe dosul mainilor.
Se prezinta ca pete mici, rotunde, de culoare bruna sau mai deschisa, au marimea unei gamalii de ac, ajungand pana la marimea unui bob de linte.
Lumina soarelui favorizeaza aparitia pistruilor si chiar o accentueaza indeosebi primavara si vara.

***Tratament
Incercarile unor persoane de a lua medicamente la intamplare, care sa determine disparitia lor, nu ar fi cele mai indicate, date fiind consecintele ce le pot avea asupra organismului.
Tratamentul lor are mai mult caracter cosmetic, fiind ajutat de o alimentatie cu cruditati, fructe proaspete ce contin cantitati mai mari de vitamina C si PP.
Aplicarea de masuri preventive este absolut necesara, ele constand in purtarea de palarii cu boruri si aplicarea de creme sau lotiuni continand substante protectoare si substante care albesc fata.

Tratamentul propriu-zis, consta in aplicarea seara a unor masti continand iaurt, lapte acidulat, lamaie sau drojdie de bere, in amestec cu apa oxigenata. Dimineata, obrazul va fi spalat cu apa in care am adaugat otet( 1 lingura la 1 litru de apa); se aplica apoi o crema protectoare.

In indicarea tratamentului trebuie tinut seama de natura tenului si de sensibilitatea acestuia.
Cremele sau lotiunile pentru albire nu se vor aplica in jurul ochilor.
In cursul tratamentului se vor folosi creme nutritive, in specila in jurul ochilor.

Tenurilor uscate le sunt indicate cremele, iar celor grase lotiunile. Lotiunile si cremele contra pistruilor sunt uneori iritante, in special acelea pe baza de saruri de bismut sau mercur( vor fi folosite numai cu avizul specialistului). Un rezultat bun se poate obtine prin "peeling" care realizeaza o descuamare a pielii.

0 Comments:

Post a Comment