marți, 7 aprilie 2009


Seboreea, secretia exagerata de sebum, este una din cauzele principale care poate duce la aparitia acneei.
Sebumul este secretat de glandele sebacee si da elasticitate, impermeabilitate si catifelare. Hipersecretia de sebum determina aparitia unor simptome suparatoare si inestetice. Pielea devine lucioasa, grasa, cu porii dilatati, punctele negre se transforma in cosuri.
Acneea apare, de obicei, in perioada pubertatii, legata fiind de starile fiziologice in care se instaleaza un nou echilibru hormonal, la ambele sexe.

Cauze mentionam:

* predispozitia genetica-mostenirea unui ten seboreic;
* factorul hormonal, respectiv dezechilibrul in raportul dintre androgeni si estrogeni;
* flora microbiana, alcatuita din bacili existenti totdeauna in comedoane si pustule. Bacilii elibereaza o enzima- esteraza- care pune in libertate acizii grasi liberi din trigliceridele care intra in compozitia sebumului. Acizii liberi, proveniti din sebum, irita foliculii pilosebacei si determina aparitia hiperkeratozei si a proceselor inflamatorii din acnee;
* tulburarile nervoase, starile emotionale, surmenajul, lipsa de miscare in aer curat, de somn;

Toate acestea predispun la congestia faciala. La persoanele mai in varsta, eruptia acneica este frecventa datorita tulburarilor ciclului menstrual, a afectiunilor hipotiroidiene, tulburarilor suprarenale, sau ale sistemului nervos vegetativ. Lipsa igienei alimentare, gastroenteritele rebele, afectiunile ficatului sau ale cailor biliare sunt de asemenea cauze determinante. In astfel de cazuri, afectiunea nu se limiteaza numai la regiunea fetei ci, in egala masura, cuprinde spatele, decolteul, umerii.


Tratament
Pentru stabilirea cauzelor aparitiei acneei, daca prezinta aspecte de durata determinate de tulburari oragnice si in care tratamentele cosmetice nu pot suplini pe cele medicale, prezentarea la medic este absolut necesara.

Tratamentul intern este prescris de medic, in funcie de starea generala a pacientului si de cauzele care au determinat aparitia acestei afectiuni. Medicul va indica si regimul alimentar, care are un rol foarte important in sprijinirea tratamentului. In general, in cazul acestei afectiuni vor fi consumate alimente proaspete, la ore regulate si asigurand o masticare perfecta a lor.

Tratamentul extern incepe prin asigurarea riguroasa a igienei locale. Asepsia pielii trebuie facuta prin spalarea regiunii respective cu sapun si prin folosirea de lotiuni antiseptice si dezinfectante; sunt indicate si produse calmante in cazul in care pielea este iritata. Pentru a evita extinderea infectiei, mainile vor fi perfect curate. Pielea afectata de acnee trebuie spalata de cateva ori pe zi cu apa calda si sapun special, pentru a inmuia si a usura evacuarea excesului de sebum si puroi.

Acneea poate aparea si la alte varste decat aceea a pubertatii, si sub diferite forme:

1. Acneea vulgara (acneea polimorfa juvenila).

Datorita perturbarilor hormonale, hipersecretia glandelor sebacee, secretia de sebum se usuca pe piele, se amesteca cu celulele moarte si astupa orificiul foliculului. Ea debuteaza prin aparitia comedoanelor, mici puncte negricioase, alcatuite dintr-un dop de sebum si celule cornoase, care au keratina oxidata, care apoi se transforma in cosuri.

2. Acneea rozacee este specifica persoanelor mai in varsta, care au suferit de seboreea fetei.

De obicei ea apare la femeile intre 40-50 de ani, in perioada de premenopauza. Se instaleaza mai mult pe pometi, pe frunte, nas si barbie. Acneea rozacee se deosebeste de cea vulgara prin faptul ca nu apar comedoane. Evolutia ei cunoaste urmatoarele faze: aparitia de roseata difuza (eritroza), etapa trecatoare si recidivanta: aparitia de roseata permanenta, stadiul de complicatii cu cuperoza, avand aspectul unei fine arborizatii vasculare.

3. Acneea medicamentoasa si profesionala apare la nivelul regiunilor care au venit in contact cu anumite substante chimice (hidrocarburi, uleiuri si vaseline tehnice) sau medicamentoase (oleum cadini, ioduri, bromuri, cortizon etc.).

4. Acneea conglobata apare in special la barbatii maturi, pe fata, axile, ceafa, trunchi, fese. Are o evolutie de mai multi ani, cu consecinte inestetice. Cauza: chisturile sebacee de diferite marimi si supuratiile care se deschid prin orificii mici, de multe ori la distanta de focar.

5. Acneea pustulosa se formeaza de obicei in jurul comedoanelor, unde are loc o reactie congestiva urmata de aparitia unor papule rosii (ridicaturi), in centrul carora se dezvolta puroi si pustule.

6. Acneea necrotica poate aparea la barbati in jur de 30-40 de ani, pe frunte, la marginea parului si pe tample. Se prezinta sub forma unor papule foliculare, care au in centru o pustula, dupa care apare o crusta bruna sau brun-negricioasa, inconjurata de un inel inflamator.

7. Acneea cheloidiana apare la barbati intre 40-50 de ani, in special la cei grasi sau obezi. Se localizeaza la nivelul cefei.
Barbatilor in varsta, care in decursul anilor au suferit de acnee (in special cea rozacee) poate sa le apara rinofima (acneea hipertrofica), care se localizeaza la nivelul nasului. Acesta capata o culoare rosie-violacee. Porii si vasele capilare se dilata foarte mult.

0 Comments:

Post a Comment