joi, 9 aprilie 2009


Este o imperfectiune estetica a pielii, de origine vasculara. Apare pe fata, datorita unei dilatari permanente a vaselor sanguine superficiale, circulatia sanguina nefiind bine echilibrata; astfel, dilatarea si contractarea vaselor sanguine se efectueaza anormal.

Cuperoza poate aparea la toate tipurile de ten..
Copiii nu fac cuperoza, ea apare de obicei dupa pubertate si indeosebi intre 30-50 de ani si dispare apoi cu varsta. Cele mai afectate de cuperoza sunt femeile.
Roseata spontana, denumita medical eritroza, caracteristica in special persoanelor emotive, constitue mai mult o predispozitie a persoanelor respective. In schimb, aceasta roseata se poate instala pe o perioada mai lunga, datorita unor cauze observate prin experienta, dar neelucidate stiintific. Cert este insa ca exista metode de vindecare si de prevenire..

Fenomenul a fost observat ca apare dupa o masa abundenta, cand contractiile stomacului determina o dilatare a vaselor sanguine ale pielii. Acest aspect nu constitue o cauza majora a aparitiei cuperozei, dar indruma pe cei predispusi a o contracta sa aiba grija unei bune igiene alimentare, unei bune masticatii si respectarea de mici pauze intre felurile de mancare.
Cuperoza, aceasta dilatare a capilarelor superficiale, apare pe piele ca o retea, afectand indeosebi pometii, aripile nasului si fruntea...

Prevenirea si tratarea cuperozei...
Se recomanda preventiv:

* evitarea schimbarilor bruste de temperatura, caldura prea mare sau frig prea puternic.La frig, ca si la soare, se impune protejarea obrazului cu creme sau lotiuni continand substante ecran;
* evitarea alimentelor prea condimentate si a bauturilor excitante;
* in conditiile de expunere la soare, mai ales cand cuperoza este deja instalata, soarele poate sa accentueze aceasta afectiune.


Ca tratament:

* dimineata, fata va fi spalata cu apa, fara a folosi sapunul sau vreo lotiune alcoolizata;
* seara, dupa demachiere, se va face tamponarea obrazului cu lotiuni tonice, reconfortante dar nealcoolizate;
* se va aplica crema si se va efectua masajul prin ciupituri. Piele se prinde intre degetul aratator si degetul mare;
* la plaja se vor folosi cremele ecran, iar dupa plaja pielea va fi curatata cu lapte demachiant, aplicand apoi o crema grasa harnitoare sau o masca hidratanta;

Tratamentele medicale urmaresc restabilirea echilibrului intre contractarea si dilatarea vaselor. In tratament este folosita zapada carbonica; in formele de cuperoza usoara sau pentru a preveni aparitia cuperozei, se va trece rapid pe fata un cub de gheata. Desigur ca medicul va stabili si alta medicatie in functie de starea fiziologica generala a pacientului.

0 Comments:

Post a Comment