joi, 9 aprilie 2009

Ingrijiri cosmetice de primavara


Ingredientele tineretii si frumusetii tale.

O data cu venirea primaverii incep si o serie de ingrijiri specifice pentru tenul nostru. De aceea sa nu uitam ca fructele si legumele proaspete sint o sursa nesecata de materii prime pentru ingrijirile cosmetice si nu numai. Datorita proprietatilor chimice pe care le au acestea improspateaza, rehidrateaza, tonifica si catifeleaza pielea. Avind multe minerale si vitamine sucul si pulpa fructelor contribuie la mentinerea elasticitatii si prospetimii tenului. Sucurile legumelor proaspete un rol activ in nutritia normala a celulelor.

De obicei fructele si legumele proaspete se paseaza iar ce se obtine se intinde pe fata. Se mentine aceasta masca pina se usuca apoi obrazul se clateste cu infuzie calduta sau cu apa de izvor. De obicei orice tratament cu fructe sau legume, pentru orice tip de ten, se face de citeva ori pe saptamina. Si, ca orice tratament cosmetic, inainte de a folosi fructele sau legumele, curatati bine tenul cu lapte demachiant sau cu apa calduta si sapun moale din plante medicinale.

Gutuia este un fruct cu actiune astringenta si, de obicei se utilizeaza sub forma de lotiune in cosmetica tenului gras cu pori dilatati si sub forma de comprese, pentru tratarea tenurilor uscate si patate, in scopul hidratarii acestora. Gutuia este bogata in vitamina A si de aceea este recomandata in orice tip de ten. Mastile se pot prepara din suc de gutui amestecat cu argila pina la consistenta unei paste. Din simburii de gutui, care sint plini de mucilagii cu rol in hidratarea pielii, se poate prepara o lotiune cu actiune emolienta intrebuintata in ingrijirea miinilor uscate. O lingura de simburi de gutui se pun la macerat in 200 ml apa 12 ore. Se strecoara si lotiunea se aplica sub forma de comprese pe miini.

Sucul de mere ajuta la tonifierea tesuturilor. Este deosebit de bun si cu actiune directa in acnee si eczeme preparat sub forma de pasta obtinuita prin fierberea unui marului in 250 ml lapte. Contra cearcanelor si a petelor de soare se pot aplica cataplasme din piure de mere coapte. Pentru revigorarea tesuturilor se utilizeaza masca din suc de mar care se aplica pe fata si pe decolteu. Acesta se indeparteaza dupa 15-20 de minute cu ajutorul infuziei de musetel.
In cazul tenurilor seboreice se folosesc compresele cu decoct de frunze de nuc. Acestea sint bogate in vitamina C, caroten, tanin, iod. Se prepara un decoct din doua linguri de frunze maruntite la 200 ml apa clocotita, fiearta 5 minute. Se lasa sa se raceasca si se utilizeaza cind a ajuns la temperatura camerei. De asemenea in gomajul fetei se poate intrebuinta miezul de nuca marntit si amestecat cu putina apa pina se realizeaza o pasta alba, grunjoasa. Aceasta se intinde pe fata si cu miscari circulare se "freaca" usor pielea fetei si a decolteului timp de citvea minute. Apoi se indeparteaza cu un tampon cosmetic muiat in infuzie de tei sau musetel. Pentru a va inviora culoarea genelor, sprincenelor sau a parului se pune un pumn de coji de nuci verzi in 500 ml apa clocotita si se fierb citeva minte pina se obtine un ceai foarte inchis la culoare. Apoi se tamponeaza genele si sprincenele decolorate sau se clateste parul dupa spalare cu acest ceai.

Prunele sint folosite pentru tratarea tenului normal, al celui gras cu porii dilatati si pentru tenurile seboreice cu tendinta spre acnee. Se pot utiliza fructe proaspete zdrobite care se mentin pe obraz timp de 15-20 minute. Daca se doreste o masca atunci pulpa zdrobita a fructului se poate amesteca cu argila.
Strugurii au asupra tenului efecte hidratante, calmante si hranitoare datorita continutului bogat in vitamine, taninuri si calciu, magneziu si fosfor. Sint recomandati in special pentru tenurile uscate si iritate. Sucul proaspat stors din citeva bobite se amesteca cu faina se orez sau argila pina la obtinerea unei paste care se aplica pe ten timp de 15 minute. Dupa trecerea timpului obrazul se clateste cu infuzie calduta de salvie. De asemenea mustul este un remediu contra petelor si pistruilor.
Un tonic capilar energic este ardeiul. Acesta produce o irigare mai buna cu singe la nivelul radacinii firului de par si asigura nutritia necesara pentru ca firul sa-si pastreze toate proprietatile. Pentru ingrijirea parului de poate prepara o tinctura din doi ardei curatati de seminte si tocati pusi in 100 ml alcool timp de 7-8 zile. Cu lichidul filtrat se fac frectii la radacina parului.
Sucul de varza se foloseste in tratamentul tenurilor acneice, iar infuzia din foi de varza este indicata contra degeraturilor. Sucul de varza contine vitamina C, minerale, oligoelemente. In cosmetica, sucul proaspat intra in componenta mastilor sau este folosit pentru comprese avind efecte nutritive, hidratante, cicatrizante, tonice. Frunzele de varza crude, zdrobite cu sucitorul, pot fi aplicate direct pe fata. Acestea au efect emoliant, antiinflamator si cicatrizant redind tenului prospetimea si vigoarea.
Nu trebuie uitat ca toamna tenul este pregatit pentru frigul care vine odata cu primele geruri. Si numai acum aveti posibilitatea, cu minim efort, sa scapati si de riduri, utilizind ceea ce natura ofera fara restrictii: fructe si legume.

0 Comments:

Post a Comment