miercuri, 8 aprilie 2009


Nu toate mastile cosmetice se potrivesc tuturor tipurilor de ten. Unele tipuri de ten necesita o atentie speciala. De asemenea, daca folosim o masca care nu se potriveste tipului nostru de ten, putem risca sa il deterioram si mai mult. Asadar sa cunoastem ce masti cosmetice se potrivesc diferitelor tipuri de ten.

Masti pentru tenul gras

Acestea ar trebui sa aiba in special actiune absorbanta si astringenta, mai rar degresanta.

Masca din albus de ou

1. Cea mai obisnuita masca pentru tenul gras este cea de albus de ou batut spuma, la care se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie sau de alte citrice. Indepartarea albusului se face cu un disc demachiant fara insa a freca.
Aceasta masca pote fi folosita si in cazul unui tratament de moment cand dorim ca ridurile sa fie cat mai putin vizibile.

2. O alta varianta a acestei masti o constiue amestecarea unui albus de ou cu o pasta moale facuta din 2 linguri de zeama de lamaie sau de zeama de portocale, diluate cu 2 linguri de apa la care se adauga 1 lingura de glicerina si apoi caolin.
Albusul batut spuma se mai poate amesteca cu 1 lingura de suc de capsuni, 1 lingura lapte proaspat si un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu.
Pentru a mari capacitatea de curatire a unei astfel de masti se poate adauga la un albus de ou batut spuma, 2 lingurite de malai.

O substanta cu o larga intrebuintare filosita la prepararea mastilor destinate oricarui tip de ten- datorita atat proprietatilor sale sicative, emoliente, calmante, cat si datorita faptului ca impreuna cu apa (sau orice alta solutie apoasa) formeaza o pasta uniforma care se intinde cu usurinta- este caolinul.
Caolinul se amesteca cu orice suc de fructe sau infuzie din plante pana la obtinerea unei paste omogene care sa nu curga de pe fata.

In cazul tenurilor grase se poate amesteca cu suc de rosii, indicat tenurilor seboreice cu puncte negre. Sucul de la cateva tomate se amesteca cu 1 lingura de glicerina si caolin.

Masca facuta din capsuni sau fragi zdrobiti, la care se pot adauga si cateva picaturi de zeama de lamaie, albeste, hidrateaza si revitalizeaza pielea,.
Gutuia data prin razatoare este puternic astringenta.

Masca de drojdie de bere
Este o masca recomandata pentru tenul gras si pentru tenul normal, cu porii deschisi. Se prepara frecand 25-30 g de drojdie de bere proaspata cu putina apa calduta, sau cu infuzie din flori de musetel. Se poate adauga si 1 lingurita de miere.
Aceasta masca se mai poate prepara si astfel: 25-30 g drojdie de bere se amesteca cu 4 linguri de apa, cu 1 lingura de glicerina si caolin pana la obtinerea unei paste omogene.


Masti pentru tenul uscat

Masca din galbenus de ou

Este cea mai frecvent folosita si usor de preparat datorita procentului crescut de lecitina, colesterol si vitamina A care hraneste pielea si ii da suplete.
La un galbenus de ou se adauga ulei de masline, de germeni de porumb sau de floarea soarelui, astfel incat masca sa nu stranga.
Se mai poate adauga 1 lingurita de miere de albine si uneori chiar cateva picaturi de zeama de lamaie.


Masca cu caolin

Caolinul se poate amesteca cu miere, cu crema grasa si cu foarte multe fructe : pepene galben, caise (au proprietati aniinflamatoare), piersici (proprietati hidratante si revitalizante), struguri albi, banane.

Pentru tenurile uscate si deshidratate se recomanda si sucurile de legume cu infuzii de plante:

* sucul de morcovi sau morcovi rasi, datorita continutului lor in vitamina A sunt mult folositi. Ei se pot amesteca numai cu caolin sau se mai pot dilua cu infuzie de tei sau cu caimac proaspat ;
* sucul de castraveti sau castraveti dati prin razatoare amestecati cu caolin si putin ulei de floarea soarelui ;

Pentru tenurile cuperozice sunt foarte indicate infuziile de laptuca, felii de cartofi proaspeti sau sucul de castraveti.
Uleiurile de floarea soarelui, de masline, de migdale pot fi folosite caldute, direct pe fata sau sub forma de comprese. Deasupra se poate aplica o folie de plastic.
Ele se pot amesteca cu tarate, cu amidon sau cu malai.


Mastile cu produse lactate

* caimacul, iaurtul, smantana se pot folosi amestecate cu morcovi, cu caolin sau cu sucuri de fructe ;
* un mar taiat felii se fierbe in putin lapte pana se obtine o pasta ( acizii din mar produc coagularea laptelui) pe care o aplicam pe obraz direct sau in doua bucati de tifon sub forma unei cataplasme ;
* laptele praf se poate amesteca cu miere de albine si cu infuzie de musetel sau de coada soricelului pana la obtinerea unei paste omogene ;



Mastile cu tarate (au efecte emoliente ,anticongestive)

O masca de tarate de grau poate contine :
- tarate de grau 15 g;
- caolin 10g ,miere de albine 5 g ;
- apa sau infuzie din plante pana se obtine o pasta omogena. Taratele se mai pot amesteca cu lapte sau crema.

Infuziile din plante pot fi musetel, tei, coada soricelului, nalba.
Mentionam ca in cazul radacinii de nalba se prepara un macerat la rece astfel: peste 1 lingurita de radacina de nalba se adauga un pahar cu apa(este bine ca sa fie apa fiarta si racita)si se lasa 30 min., dupa care se filtreaza printr-o bucata de tifon.
Radacina de nalba nu se fierbe, deoarece principiile active se distrug.
In geberal pentru a mari efectul nutritiv al unei masti, se poate folosi laptisor de matca in concentratie de aprox. 1%. Acesta se incorporeaza in galbenus de ou sau in crema.

Masti pentru tenul acneic

* se dizolva 0,50 g ihtiol in 15 ml apa, apoi se adauga 25 g caolin;
* se ameateca 25 g drojdie de bere proaspata cu o lingura de glicerina si cu caolin pana se formeaza o pasta ;
* se taie o potrocala in felii care se aplica pe portiunile atinse de acnee ;
* 1 lingura drojdie de bere se amesteca cu 1 lingura ceai de musetel si 10 picaturi de vitamina F;


Masti pentru tenul ridat, senil, lipsit de vigoare

* se amesteca 1 galbenus de ou cu 1 lingurita ulei de masline, apoi se adauga 0,10 g laptisor de matca si 2 ml vitamina A uleioasa;
* 1 lingura lapte caldut, 1 galbenus de ou, un varf de cutit de polen;
* se topesc pe baie de apa 10 g ceara de albine si 10 g miere, se iau de pe foc, se amesteca pana la racire dupa care se adauga 10 ml de suc de ceapa si suc de crin;
* 100 g de fragi, capsuni sau piersici se storc printr-un tifon, se lotioneaza fata cu aceasta zeama sau se frictioneaza fata direct cu fructul sau se amesteca cu 1 lingura de caolin;


Masca pentru tenul pistruiat, patat

* 1 lingurita de smantana se amesteca cu 1 lingurita de apa oxigenata si cu caolin;


Masti pentru tenul asfixic

* 1 albus de ou se bate spuma sau se amesteca cu 1 lingura de malai;
* 1 albus de ou batut spuma se amesteca cu 1 lingura de tarate de grau si cu zeama unei jumatati de lamai;


Masti pentru tenul iritat

* la 50 ml suc de castraveti se adauga caolin pana la obtinerea unei paste;
* 2 linguri de caolin se amesteca cu decot de patrunjel;
* 1 lingura de suc de castraveti se amesteca cu o lingurita de smantana, 1 albus de ou batut spuma si 10 ml de benzoe (smirna);


Masca pentru tenul cuperozic

* se amesteca 1 lingurita de miere de albine cu 10 picaturi de zeama de lamaie si 5 picaturi de ulei de migdale;


Masti pentru tenul cu porii dilatati

* se curata 6 prune de coaja (dupa ce le-am oparit), se scot samburii, se strivesc si se amesteca cu 6 picaturi de ulei de masline si 1 lingura de suc de lamaie;
* se incalzeste 1 lingurita de miere de albine si se amesteca cu sucul unei lamai;
* se fierbe un pumn de albastrele, se lasa sa se raceasca apoi se amesteca cu 2 linguri de caolin;


Masti pentru tenul cu puncte negre

* se taie 1 rosie bine coapta, in rondele care se aplica pe fata;
* gelatina 5 g, infuzie de plante 50 ml, miere de albine 10 g, glicerina 10 g (gelatina se dizolva la cald in infuzia de plante);

0 Comments:

Post a Comment