joi, 9 aprilie 2009

Ten uscat

Tenul uscat este fin, fragil, subtire, iritabil si se descuameaza usor. Uneori se observa si riduri fine.
Daca o foita de hartie se trece peste fata si este privita in zare si nu se observa pe ea pete grase, inseamna ca tenul este uscat.

Distingem doua categorii de tenuri uscate
* tenul uscat din lipsa de grasime - ten alipic
** tenul uscat din lipsa de apa - ten deshidratat

Tenul uscat se mai poate recunoaste si prin faptul ca este foarte sensibil la frig (iarna observam aparitia de pete rosietice din loc in loc), la vant, soare, sapun, lotiuni concentrate in alcool, creme pe baza de glicerina.

Factori care pot determina uscarea pielii
Factorii interni:

1. predispozitie congenitala, respectiv un numar redus de glande sebacee sau o secretie insuficienta a acestora;
2. tulburari endocrine, mai ales tiroidiene;
3. tulburari nevoase;
4. tulburari ale circulatiei sanguine;


Factori externi:

1. influente ale factorilor de mediu;
2. produse cosmetice folosite necorespunzator;


Este bine sa cunoastem faptul ca de multe ori noi insine contribuim la uscaciunea pielii fie prin folosirea abuziva de sapun si apa dura care usuca si irita pielea, fie prin lipsa de ingrijire, fie prin exces de produse cosmetice necorespunzatoare. De asemenea, curele de slabire prin care privam organismul de lichide pot face ca pielea sa se deshidrateze.
Curatirea obrazului in cazul tenului uscat se face numai cu o crema grasa sau cu lapte demachiant.

Curatirea cu untul de cacao

Se trec pe fata bucati de unt de cacao, acestea topindu-se la temperatura pielii. Untul de caco inglobeaza cu usurinta impuritatile si fardul. Prin indepartare fata ramane curata, supla si catifelata.
Dupa curatire se recomanda o lotiune pentru ten uscat, de exemplu, o infuzie de tei, nalba, musetel sau o lotiune tonica, nealcoolizata. In locul lotiunilor putem efectua si pulverizari cu apa minerala sau infuzii de plante.
Sunt contraindicate sapunurile, apa calda sau calcaroasa, cremele pe baza de stearati.
Seara, dupa curatirea si stergerea obrazului cu o lotiune, se va aplica o crema grasa nutritiva pe baza de lanolina (persoanale care prezinta sensibilitate fata de lanolina, vor renunta la folosirea cremelor avand ca baza aceasta substanta).
Si pentru tenul uscat se recomanda masaje usoare si aplicarea de masti.
Masajele se por efectua cu o crema semigrasa in care se adauga sucuri de castraveti, morcov, lamaie.
O data la 3 saptamani se recomanda baia de aburi timp de 10 min, cu apa in care s-au adaugat flori de musetel sau salvie, iar o data pe saptamana aplicarea de masti hidratante cu sucuri de fructe, plante, caimac, smantana, galbenus de ou etc. La 2-3 zile se indica aplicarea de comprese caldute imbibate cu infuzii de plante, dupa care se va unge fata cu o crema hidratanta.


Pentru ingrijirea tenului uscat mai trebuie sa stim ca:

* laptisorul de matca, mierea de albine incorporate in crema sau sub forma de lotiuni, masti etc. constitue, de asemenea, remedii pretioase pentru mentinerea pieleii suple si proaspete; * produsele lactate ca smantana, laptele, caimacul, iaurtul pot fi folosite in ingrjirea tenului uscat, deoarece in afara de calitatile lor emoliente maresc aciditatea pielii; * este bine sa ne stergem fata de 2 ori pe zi cu un disc demachiant imbibat cu lapte;

0 Comments:

Post a Comment