joi, 9 aprilie 2009

Tenul deshidratat


Tulburarile de hidratare pot determina modificari ale tenului. Pielea contine aprox. 70% apa, din care 10-20% in stratul cornos; aceasta apa provine din ingerarea alimentelor care contin apa si din reactiile care au loc in organism, reactii reglate de sistemul nervos si de glandele endocrine.

Dupa continutul in apa se deosebesc urmatoarele tipuri de ten:

1. normal hidratat 2. hiperhidratat 3. deshidratat.

In cazul TENULUI NORMAL HIDRATAT pielea este fina, ferma, fara riduri si cu o elasticitate normala. Se intalneste in special la copii si la persoanele cu stare de sanatate perfecta si care acorda obrazului ingrijiri corespunzatoare.

Cand tenul este hiperhidratat, fata apare cu trasaturi umflate, deformate, cu edeme si pungi sub ochi. Se intalneste la persoanele cu afectiuni cardiovasculare sau renale datorita retinerii apei in tesuturi. In aceste cazuri se va recurge la medicul specialist pentru tratarea cauzelor interne.

TENUL HIPERHIDRATAT va fi ingrijit dupa indicatiile date la piela alipica (vezi tenul uscat din lipsa de grasime- ten alipic). Se recomada aplicarea zilnica de comprese caldute cu apa sarata pana la saturatie si masaje usoare care sa favorizeze eliminarea apei.

TENUL DESHIDRATAT este intalnit frecvent la persoanele in varsta, atunci cand eliminarea apei este mai mare decat absorbtia ei de catre organism.


Cauza deshidratarii pielii poate fi datorita:

* tulburarilor nervoase, surmenajului fizic, * lipsei unor vitamine, in special A si F , * influentei factorilor externi- fizici sau chimici (expunerea obrazului neprotejat la vant, zapada, soare sau caldura, abuzului de sapun, lotiuni demachiante pe baza de alcool).
!!!Deshidratarea mai poate interveni in timpul unor anumite boli insotite de febra, diaree etc., ca o consecinta a unei ingrijiri cosmetice defectuoase sau in timpul curelor de slabire irationale.
Tenul deshidratat se trateaza ca orice ten uscat, adaugandu-i-se prin cremele folosite un aport sporit de apa.

0 Comments:

Post a Comment