joi, 9 aprilie 2009

Frumusetea dintr-un ou


Ouale se folosesc in tratamentele cosmetice in primul rind datorita bogatiei de vitamine: A, D, B2, B6 si E pe care le contin, apoi datorita proteinelor, elementelor minerale: fier, calciu, fosfor si, nu inultimul rind, lecitinei. Tenurile uscate sau ofilite, tenurile grase sau cu porii dilatati sau hranirea tenurilor normale, toate au nevoie de mastile pe baza de ou. Chiar si parul poate beneficia de virtutile galbenusului de ou, avind actiune emolienta si favorizind cresterea lui.
Tenurile uscate si ofilite
*Masca din galbenus batut bine care se poate amesteca cu putina argila se aplica pe obraz, evitindu-se zona ochilor si gura. Se mentine 25 de minute, timp in care se va usuca. Cind masca este excesiv de uscata, aceasta se indeparteaza cu ajutorul uleiului de floarea soarelui caldut impregnat intr-o compresa cosmetica si umezind masca uscata de pe fata, apoi stergind-o usor. Obrazul se clateste apoi cu infuzie de musetel sau tei, sau apa energizata si la temperatura camerei. Masca poate fi indepartata si direct cu infuzie sau clatind obrazul cu apa minerala slab acidulata.
Tot in cazul tenului uscat se poate aplica o masca de ou preparata astfel: fata se curata cu un lapte demachiant sau cu infuzie de musetel, apoi se unghe cu ulei caldut ajutindu-se de un pansament cosmetic.
Cind simtim ca uleiul a intrat in piele, adica aproximativ 5-6 minute, se aplica un galbenus crud de ou amestecat cu putina argila si o picatura de miere. Se mentine masca inca 15 minute, dupa care obrazul se poate clati cu infzuie de tei calduta pina la rece sau chiar cu apa de izvor.
Pentru tenuri grase si cu porii dilatati
*Masca se obtine dintr-un albus de ou batut spuma in care se amesteca o lingurita de zeama de lamiie, citeva picaturi de glicerina si o lingurita de argila. Se aplica masca pe fata, mentinindu-o 20 de minute. Apoi obrazul se spala cu apa calduta pina la rece.
*Masca pentru hranirea si albirea tenului
Pasta se obtine dintr-un galbenus de ou, o bucatica mica de drojdie de bere, o lingurita cu zeama de lamiie si citeva picaturi de miere de tei. Cind prin amestecare s-e obtine o pasta asemanatoare la consistenta cu smintina care se poate aplica pe fata. Se mentine timp de 20 de minute, apoi fata se spala cu apa calduta pina la rece.
Sampon din ou
Daca ati uitat cit de binefacator este oul pentru par atunci aminteste-ti ca samponul natural din ou a fost si este utilizat si azi pentru ingrijirea capului. Pentru a evita sapunul si soda la spalarea parului, produse care nu sint tocmai bune pentru firul de par, se poate intrebuinta cu succes samponul din galbenus de ou.
Fiind bogat in lecitina acest ingredinet are actiune emolienta asupra parului, favorizindu-i cresterea, dindu-i suplete si luciu. Se utilizeaza galbenusul crud de ou aplicindu-l direct pe parul umezit si se lasa aproape o ora. Apoi se frictioneaza parului bine cu miinile inmuiate in apa calda, pina ce se inmoaie galbenusul.
La sfirsit capul se clateste in mai multe ape, spalindu-se bine suvita cu suvita. Se limpezeste in mai multe ape iar in ultima se adauga putin otet sau zeama de lamiie.

0 Comments:

Post a Comment